VEELGESTELDE VRAGEN

ALLES WAT U MOET WETEN ?

ALLES WAT U MOET WETEN ?

 • DE 4 MEEST GESTELDE VRAGEN

  • Zijn contactlenzen geschikt voor mij?

   Bijna iedereen kan contactlenzen dragen. Uw contactlensspecialist kan controleren of contactlenzen voor u een geschikte optie zijn. Hij of zij kan u ook uitleg geven over de verschillende typen lenzen die verkrijgbaar zijn, en u helpen om de lens te vinden die het best past bij uw levensstijl en de visuscorrectie die u nodig hebt. Er zijn lenzen voor het corrigeren van bij- of verziendheid, astigmatisme of ouderdomsverziendheid. Ook zijn er lenzen voor het veranderen van de kleur van uw ogen, al dan niet in combinatie met visuscorrectie. Het komt er dus op neer dat er voor vrijwel iedereen een geschikte contactlens te vinden is.

  • Ik vind het een eng idee om iets in mijn oog te doen

   Het is normaal om wat zenuwachtig te zijn als u iets voor het eerst gaat proberen. Vraagt u zich af of het wel goed zal gaan en hoe het zal aanvoelen? Ook dat is heel normaal. Uw contactlensspecialist zal u bij dit proces begeleiden. U komt er vast al snel achter dat het allemaal veel makkelijker gaat dan u had verwacht. Kijk maar eens hoe eenvoudig de stappen voor het aanbrengen en uitnemen van contactlenzen zijn. De meeste mensen wennen heel snel aan hun lenzen en kunnen dan bijna niet meer geloven dat ze in het begin wat onzeker waren. In een mum van tijd draagt ook u contactlenzen zonder erbij na te denken.

  • Is het niet veel gedoe om contactlenzen goed te verzorgen/ te onderhouden?

   Daglenzen zijn heel praktisch: u brengt ze 's ochtends aan, neemt ze 's avonds weer uit en gooit ze daarna weg. Simpel! Maandlenzen dient u na het dragen schoon te maken. Dat kan op twee manieren: met een gebruiksvriendelijke alles-in-één-onderhoudsvloeistof of met een speciaal voor gevoelige ogen ontwikkelde vloeistof op basis van peroxide. Meer weten? Lees dan de tekst over het onderhouden van contactlenzen en raadpleeg uw contactlensspecialist.

  • Zitten contactlenzen prettig?

   De technologie is enorm geëvolueerd en contactlenzen bestaan nu uit zachte materialen die zeer goed afgestemd zijn op de anatomie van het oog. Bij uw contactlensspecialist kunt u de lenzen proberen, aanraken en testen hoe ze aanvoelen. Er zijn ruim 100 miljoen mensen die elke dag contactlenzen dragen en heel tevreden zijn.

 • VISUSCORRECTIE

  • Myopie, oftewel bijziendheid – “Ik heb moeite met het scherp zien van dingen op afstand, bijvoorbeeld bij het autorijden, tv-kijken of veraf lezen”

   Myopie, oftewel bijziendheid, komt veel voor en treft mensen van alle leeftijden. Myopie wordt vaak voor het eerst opgemerkt op basisschoolleeftijd en verergert in veel gevallen tijdens de tienerjaren, aangezien het oog dan nog aan het groeien is. Op volwassen leeftijd stabiliseren de klachten meestal.

   Hieronder ziet u de meest voorkomende (tekenen en) symptomen van myopie:

   • Wazig zien van zaken in de verte, zoals een whiteboard of verkeersborden
   • Steeds moeten turen of de ogen wat moeten samenknijpen om scherp te kunnen zien
   • Hoofdpijnklachten door vermoeide ogen
   • Moeite hebben om goed te zien tijdens het autorijden, vooral in het donker (nachtmyopie, oftewel nachtblindheid)
   • Dichter bij de tv, het bioscoopscherm of het schoolbord moeten zitten
   • Boeken tijdens het lezen vlak onder de neus houden
   • Extreem veel knipperen met de ogen
   • Vaak in de ogen wrijven

   Als deze symptomen de dagelijkse bezigheden beïnvloeden en zo hinderlijk zijn dat ze u of uw kind ervan weerhouden om bepaalde dingen te doen, dient u een oogspecialist te raadplegen. Hij of zij kan dan nagaan hoe erg de bijziendheid is, en advies geven over mogelijkheden om het zicht te corrigeren.

  • Hypermetropie, oftewel verziendheid – “Ik heb moeite met het scherp zien van dingen vlak voor me, bijvoorbeeld als ik lees of mijn computer of mobieltje gebruik”

   Hoewel hypermetropie, oftewel verziendheid, minder vaak voorkomt dan bijziendheid, zijn er nog steeds veel mensen die er last van hebben. Hypermetropie kan bij zowel kinderen als volwassenen voorkomen. Kinderen van ouders die verziend zijn, hebben extra veel kans om er zelf ook last van te krijgen. Meestal ontstaat verziendheid al op kinderleeftijd, maar doordat de ooglens bij kinderen nog erg flexibel is, kan deze de verziendheid vaak nog compenseren. Als de verziendheid nog niet zo erg is, kunnen kinderen dingen dichtbij en op afstand nog wel gewoon scherp zien. Meestal kunnen de ogen de afwijking op deze manier compenseren totdat ze uitgegroeid zijn, wanneer het kind een jaar of negen is.

   De symptomen van verziendheid kunnen per persoon verschillen. Hieronder ziet u de meest voorkomende tekenen en symptomen van hypermetropie:

   • Moeite hebben om zaken dichtbij, zoals een pen of een boek, scherp te zien
   • Vermoeide, pijnlijke of branderig aanvoelende ogen
   • Steeds turen of de ogen wat samenknijpen om scherp te kunnen zien
   • Hoofdpijn tijdens het lezen of na bezigheden op korte afstand, zoals tekenen
   • Scheelzien (strabismus) bij sommige kinderen

   Als deze symptomen de dagelijkse bezigheden beïnvloeden en zo hinderlijk zijn dat ze u of uw kind ervan weerhouden om bepaalde dingen te doen, dient u een oogspecialist te raadplegen. Hij of zij kan dan nagaan hoe erg de verziendheid is, en advies geven over mogelijkheden om het zicht te corrigeren.

  • Astigmatisme – ”Soms zie ik op elke afstand een wazig en wat vervormd beeld”

   Astigmatisme is in veel gevallen erfelijk. Als u een vader en/of moeder met astigmatisme hebt, hebt u zelf dus ook grote kans op deze oogafwijking. Deze afwijking komt heel veel voor. Sommige deskundigen gaan ervan uit dat vrijwel iedereen al vanaf de geboorte een zekere mate van astigmatisme heeft. Net zoals bijna niemand een perfect gelijkmatige rij tanden heeft, heeft ook bijna niemand een hoornvlies met een perfecte bolling. Hoe onregelmatig de bolling van uw hoornvlies is, bepaalt of u corrigerende lenzen nodig hebt om invallende lichtstralen zo te laten samenkomen dat er een scherper beeld ontstaat. Astigmatisme kan niet veroorzaakt worden door al bestaande oogproblemen, maar er is wel sprake van een zekere correlatie. Als u bij- of verziend bent (of allebei), hebt u namelijk een grotere kans om ook astigmatisme te hebben waarvoor een correctie nodig is. Ook zijn er bepaalde oogoperaties die de kans vergroten dat u op latere leeftijd last krijgt van astigmatisme. Een staaroperatie is daar een voorbeeld van.

   Soms is er sprake van zo'n lichte vorm van astigmatisme dat de symptomen bijna niet merkbaar zijn en de aandoening jarenlang aanwezig is zonder ontdekt te worden, of pas bij een standaard oogonderzoek wordt opgemerkt. Bij sommige mensen kan astigmatisme echter leiden tot een hinderlijke verstoring van het beeld dat ze zien. Hieronder ziet u de meest voorkomende tekenen en symptomen van astigmatisme:

   • Op elke afstand een wazig of vervormd beeld zien
   • Hoofdpijn
   • Vermoeidheid
   • Samenknijpen van de ogen
   • Vervelend aanvoelende of geïrriteerde ogen
   • Moeite met zien in het donker
   • Moeite hebben om het verschil te zien tussen letters en cijfers die veel op elkaar lijken, zoals P en F of B en 8

   Mensen met astigmatisme kunnen ook een soort schaduw of wazig beeld zien rond hetgeen waar ze naar kijken. Dit valt het meest op als ze naar iets kijken met een scherp contrast, zoals zwarte tekst op een witte achtergrond of een lichtbundel in een donkere omgeving.

  • Presbyopie – “Soms zie ik dichtbij wazig en krijg ik daarbij last van vermoeide ogen"

   Presbyopie, oftewel ouderdomsverziendheid, is een leeftijdsgebonden aandoening die op korte afstand het zien en het lezen bemoeilijkt. Naarmate we ouder worden neemt de elasticiteit van onze ooglens af, waardoor we meer moeite krijgen met het scherpstellen van beelden wanneer we van kijkafstand wisselen. Deze afname van de elasticiteit verloopt geleidelijk. Bij ouderdomsverziendheid wordt steeds vaker gekozen voor contactlenzen.

   Presbyopie heeft een geleidelijk verloop. De meeste mensen krijgen klachten zodra ze begin tot half de 40 zijn. Hieronder ziet u de meest voorkomende symptomen van presbyopie:

   • Wazig zien bij het lezen op normale leesafstand, ook als u uw gewone bril of contactlenzen draagt
   • Lectuur met gestrekte armen moeten vasthouden om de tekst scherp te kunnen zien
   • Hoofdpijn
   • Vermoeide ogen
   • Vermoeidheid tijdens het lezen of bij andere bezigheden op korte afstand

   Raadpleeg een oogspecialist als u een van deze symptomen hebt.

 • HET VERZORGEN EN ONDERHOUD VAN CONTACTLENZEN

  • Welke soorten lensvloeistoffen zijn beschikbaar?

   Met een alles-in-één-lensvloeistof als OPTI-FREE® PureMoist® hebt u voor het schoonmaken en desinfecteren van uw contactlenzen maar één vloeistof nodig. Er zijn alles-in-één-vloeistoffen die ook een verzorgend effect hebben. Bespreek met uw contactlensspecialist welke lensvloeistof het beste is voor uw lenzen.

   Bij gebruik van een reinigingssysteem op basis van waterstofperoxide, zoals AOSEPT® PLUS met HydraGlyde®, bestaat het reinigingsproces, afhankelijk van het middel, uit één of twee stappen. Het waterstofperoxide zorgt voor grondige desinfectie van de lenzen, door bacteriën en ziekteverwekkers te doden. Bij sommige systemen moet nog een aparte stap doorlopen worden om de lenzen schoon te maken.

   Lensvloeistoffen op basis van waterstofperoxide bevatten geen conserveringsmiddelen. Ze worden daarom vaak geadviseerd voor contactlensgebruikers die gevoelig zijn voor conserveringsmiddelen die in alles-in-één-lensvloeistoffen zitten. Het is heel belangrijk dat de gebruiksaanwijzing van het betreffende middel stap voor stap wordt opgevolgd.

  • Wat wel en niet te doen bij het verzorgen/onderhouden van uw lenzen

   Hieronder vindt u een handig overzicht van wat u wel en niet moet doen bij het onderhouden van uw lenzen. Lees deze punten aandachtig door, ongeacht of u een nieuwe lensdrager bent of al langere tijd lenzen gebruikt. Volg daarnaast ook altijd de aanwijzingen van uw contactlensspecialist op en houd u aan de gebruiksaanwijzingen in de bijsluiter. Zo wordt het dragen van contactlenzen een geslaagde en prettige ervaring.

   WEL DOEN

   NIET DOEN

   WEL DOEN u exact houden aan het schema dat uw contactlensspecialist voor u heeft opgesteld, en uw lenzen weggooien zodra de voorgeschreven periode verstreken is.11

   NIET DOEN uw lenzen langer blijven dragen dan uw contactlensspecialist heeft aanbevolen.12 Als u te horen hebt gekregen dat u uw contactlenzen elke maand moet vervangen, wordt ook echt elke maand bedoeld – en dus niet langer.

   WEL DOEN uw contactlenzen na het uitnemen altijd schoonmaken, afspoelen en desinfecteren met verse lensvloeistof. Vergeet niet om altijd verse vloeistof te gebruiken. Vul de lensvloeistof in de lenshouder dus niet aan met nieuwe vloeistof.15

   NIET DOEN in plaats van lensvloeistof speeksel, leidingwater of iets anders gebruiken voor het bevochten en/of schoonmaken van uw contactlenzen.15

   WEL DOEN onmiddellijk uw contactlenzen uitnemen en uw contactlensspecialist raadplegen als u last krijgt van rode, geïrriteerde ogen of als u veranderingen opmerkt in uw zicht.13

   NIET DOEN het tuitje van een flesje met lensvloeistof in contact laten komen met uw vingers, ogen of contactlenzen.

   WEL DOEN uw lenshouder altijd vullen met nieuwe vloeistof, en dus niet de oude vloeistof aanvullen.

   NIET DOEN iemand anders uw contactlenzen laten gebruiken! Dat is onhygiënisch.15

   WEL DOEN er altijd voor zorgen dat uw handen schoon en droog zijn voordat u uw lenzen aanraakt.11 U dient uw handen van tevoren zorgvuldig te wassen en af te drogen met een pluisvrije handdoek.

   NIET DOEN te zuinig zijn met uw lensvloeistof door te weinig of meerdere keren dezelfde vloeistof te gebruiken. Gebruik altijd verse vloeistof voor het afspoelen, schoonmaken en bewaren van uw contactlenzen.11

   WEL DOEN flesjes met lensvloeistof gesloten houden wanneer u ze niet gebruikt, en de lensvloeistof gebruiken vóór het verstrijken van de houdbaarheidsdatum die op het flesje staat.16

   NIET DOEN uw contactlenzen blootstellen aan water van welke soort dan ook – leidingwater, bronwater, gedestilleerd water, zoet- of zeewater.

   WEL DOEN de lenshouder na gebruik altijd leegmaken, afspoelen met verse lensvloeistof en daarna aan de lucht laten drogen.13

   NIET DOEN van merk lensvloeistof veranderen, tenzij u dat op aanraden van uw contactlensspecialist doet.13 Niet alle merken lensvloeistof zijn namelijk vergelijkbaar.

   WEL DOEN uw lenshouder vervangen in overeenstemming met de aanwijzingen van uw contactlensspecialist en de gebruiksaanwijzing van uw product.

   NIET DOEN oude lensvloeistof voor het desinfecteren van uw lenzen meerdere keren gebruiken of aanvullen met nieuwe vloeistof. Gooi na elk gebruik alle oude lensvloeistof weg, en gebruik telkens verse lensvloeistof.15

   WEL DOEN uw contactlenzen aanbrengen voordat u uw make-up aanbrengt, en uw contactlenzen uitnemen voordat u uw gezicht wast en/of make-up verwijdert.14

   NIET DOEN het niet zo nauw nemen met de verzorging/ het onderhoud van uw contactlenzen.

  • Fabeltjes en feiten over de verzorging van contactlenzen

   Dagen, maanden, jaren – of u nu al lang of nog maar net contactlenzen gebruikt, u hebt vast weleens gehoord dat u tijd of geld – of misschien wel allebei – kunt besparen door bepaalde adviezen in de wind te slaan. Toch zou u op die manier uw ogen in gevaar kunnen brengen.

   FABELTJE: Het kan helemaal geen kwaad om lensvloeistof meer dan eens te gebruiken. Het weggooien van de vloeistof na elk gebruik wordt alleen geadviseerd om ervoor te zorgen dat u meer lensvloeistof koopt.
   FEIT:Als u uw lensvloeistof meerdere keren gebruikt of als u de oude lensvloeistof die nog in uw lenshouder zit met verse lensvloeistof aanvult, neemt de desinfecterende werking van de vloeistof af. Een lenshouder kan verspreiding van bacteriën mogelijk maken. Volg voor wat betreft het vervangen van uw lenshouder altijd de aanwijzingen van uw contactlensspecialist en de gebruiksaanwijzingen van uw product op. Zo helpt u ophoping van bacteriën en vuildeeltjes te voorkomen.

   FABELTJE: Contactlenzen kunnen gedurende een veel langere periode worden gedragen dan op de verpakking wordt vermeld.
   FEIT: Om het dragen van contactlenzen tot een succes te maken, dient u uw lenzen te gebruiken zoals aangegeven. Houd u voor wat betreft het weggooien en vervangen van uw contactlenzen aan het schema dat uw contactlensspecialist u heeft gegeven. Zo vergroot u de kans dat het gebruik van uw contactlenzen een geslaagde en prettige ervaring wordt. Eiwitten, calcium, vetten en andere stoffen die van nature in uw traanvocht aanwezig zijn, kunnen zich ophopen op uw contactlenzen en dat kan het draagcomfort van uw lenzen nadelig beïnvloeden.

   FABELTJE: Het kan geen kwaad om contactlenzen en lenshouders gewoon met leidingwater schoon te maken. Het is immers maar gewoon water.
   FEIT: Zelfs als leidingwater schoon en helder is, is het nog steeds niet geschikt voor het schoonmaken van contactlenzen. Leidingwater kan uw lenzen namelijk NIET desinfecteren. Bovendien kan leidingwater bacteriën, chloor, mineralen en metaaldeeltjes bevatten, en deze kunnen schadelijk zijn voor uw contactlenzen en uw ogen.

   FABELTJE: U kunt gewoon met het blote oog zien of een contactlens of lenshouder vuil is.
   FEIT: Dat uw contactlens of lensvloeistof er schoon uitziet, betekent nog niet dat deze ook echt schoon zijn. Daarom is het cruciaal om uw contactlenzen altijd gelijk na het uitnemen schoon te maken, en lensvloeistof NOOIT meer dan eens te gebruiken.

   FABELTJE: Het schoonmaken van contactlenzen duurt heel lang en is een hoop gedoe.
   FEIT: Als het schoonmaken van uw contactlenzen eenmaal een gewoonte is geworden, is het helemaal niet veel gedoe om uw lenzen goed te verzorgen. Denk eraan om elke keer de oude lensvloeistof in uw lenshouder weg te gooien en de lenshouder daarna te vullen met verse lensvloeistof – dit kost u maar een paar seconden!

   faq-title-03-C-Text-07

 • UW OGEN

  • Het hoornvlies

   Het hoornvlies is het doorzichtige beschermlaagje aan de voorzijde van uw oog. Als u ergens naar kijkt, komt het licht dat door het betreffende voorwerp wordt weerkaatst, via uw hoornvlies uw oog binnen. Dit licht bereikt vervolgens via uw pupil uw ooglens, en wordt op uw netvlies samengebundeld tot een beeld. Het netvlies bevat miljoenen minuscule lichtgevoelige zenuwcellen: de staafjes en kegeltjes. Deze sturen informatie over het gevormde beeld door naar uw hersenen.

   Het hoornvlies speelt een belangrijke rol bij het goed kunnen zien. Het zorgt er namelijk voor dat het licht dat het oog binnenkomt, gebroken (afgebogen) wordt en op een bepaald punt op het netvlies terechtkomt. Een perfect gevormd hoornvlies is egaal en rond, vergelijkbaar met een basketbal. Licht dat erop valt, van welke kant dan ook, komt altijd precies op een specifiek punt op het netvlies terecht. Is het hoornvlies of de lens daarentegen in de ene richting boller dan in de andere, meer als een rugbybal dan een basketbal, dan zal het licht dat het oog binnenkomt enigszins naar verschillende kanten afbuigen. Hierdoor komt het licht op meerdere punten op het netvlies terecht. Het gevolg hiervan is astigmatisme, een afwijking waarbij mensen een wazig, vaag of wat vervormd beeld te zien krijgen.

  • Breking

   De term 'breking' verwijst naar licht dat afbuigt of van richting verandert als gevolg van iets waar het doorheen gaat. U kunt de breking van licht zelf waarnemen door het volgende proefje te doen. Schenk wat water in een glas en doe er een rietje in. Bij het wateroppervlak zal het net lijken alsof het rietje gebogen of geknakt is. Dat komt doordat het licht gebroken wordt wanneer het het ronde glas en het water passeert. Een vergelijkbare breking van invallend licht vindt plaats als licht uw oog binnenkomt via het bolle hoornvlies en het glasvocht. Als het glas, of uw hoornvlies, niet glad en egaal is, wordt het beeld sterker vervormd en lastiger te duiden voor uw hersenen.

  • Goede gewoonten voor gezonde ogen

   Veel oog- en zichtproblemen ontstaan simpelweg als gevolg van het ouder worden, en gaan niet gepaard met duidelijke tekenen of symptomen. Jaarlijkse controle van uw ogen door een oogspecialist is de beste manier om te voorkomen dat oogproblemen een punt bereiken waarop er niets meer tegen gedaan kan worden. Ruim 80 procent van de visuele stoornissen is te behandelen, te voorkomen of te genezen. Het is dan ook enorm belangrijk dat zulke stoornissen al in een vroeg stadium worden vastgesteld en aangepakt.

   Naast periodieke controle van de ogen kunnen ook de volgende gewoonten u helpen om uw ogen gezond te houden en goed te blijven zien:

   • Gebruik de juiste brillenglazen of contactlenzen voor het corrigeren van uw oogafwijking
   • Desinfecteer en vervang contactlenzen altijd precies zoals wordt aanbevolen
   • Was altijd zorgvuldig uw handen voordat u uw ogen aanraakt of uw contactlenzen in- of uitdoet
   • Draag een zonnebril die UVA/UVB-straling voor 99 tot 100 procent blokkeert
   • Rook niet
   • Zorg ervoor dat u op een gezond gewicht blijft, ter voorkoming van systemische aandoeningen die tot slechtziendheid kunnen leiden, zoals diabetes
   • Blijf eventuele chronische gezondheidsproblemen (bijv. diabetes of een hoge bloeddruk) goed in de gaten houden
   • Eet gezond en eet geregeld donkere bladgroenten als boerenkool en spinazie, en vissoorten die veel omega 3-vetzuren bevatten, zoals zalm en tonijn

Plaats de contactlens met schone, droge handen op het topje van uw wijsvinger.

Trek met de middel- of ringvinger van dezelfde hand uw onderste ooglid wat naar beneden. Gebruik vervolgens uw andere hand om uw bovenste ooglid goed omhoog te houden.

Kijk naar de contactlens op uw vinger of kijk in een spiegel en plaats de lens vervolgens precies in het midden van uw oog.

Laat zodra de contactlens op haar plek zit langzaam uw onderste en daarna ook uw bovenste ooglid los en knipper met uw oog. Als het goed is, zit de contactlens nu netjes in het midden van uw oog.

Imprint

This section is a legal requirement of some european markets. Therefore it will be adapted per market or could be eliminated – if not required.

CLOSE

SLUIT

SLUIT